Adres strony:  http://www.packaging-polska.pl/pg/pl/content/biznes_finanse/2_miliardy_strat_w.html

2 miliardy strat w oliwie

Przyczyną ogromnych strat były przede wszystkim zamknięte bary i restauracje, a także blokada granic, która całkowicie zablokowała ruch turystyczny.

Producenci oliwy we Włoszech z powodu pandemii koronawirusa i związanych z nią restrykcji ponieśli straty w wysokości 2 miliardów euro, jak poinformował tamtejszy związek rolników Coldiretti. Przyczyną takiego spadku były przede wszystkim zamknięte bary i restauracje, które nie dokonywały zamówień, a także blokada granic, która całkowicie zablokowała ruch turystyczny. Podczas kryzysu epidemicznego miały również miejsce problemy z eksportem. W rezultacie około 400 tysięcy firm i gospodarstw rolnych odnotowało katastrofalne straty, które dodatkowo pogorszył spadek cen, jakie płaci się włoskim producentom oliwy i który wynosi 44 procent. Ceny te są najniższe od sześciu lat. Według Coldiretii, przyczyną tego jest nadmiar zapasów na rynku światowym przede wszystkim hiszpańskiej oliwy, często sprzedawanej jako włoska, a także brak przejrzystych informacji na temat pochodzenia towaru na etykietach. W tym celu prezes organizacji producentów zaapelował o wsparcie w formie inwestycji państwowych i prywatnych, dla ożywienia eksportu symbolicznego składnika diety śródziemnomorskiej, jaki stanowi oliwa.

« poprzedni   |   następny » « wróć

Oferujemy najlepsze i najbardziej ekscytujące gry - Ice Casino