Kalendarium

11-13.04.2017 · World Food

02-06.05.2017 · Metpack

04-10.05.2017 · Interpack

16-17.05.2017 · PLMA

23-26.05.2017 · Palstpol

Edukacja

Ekologia wysportowana

Kuchenne rewolucje. Bioplastik z chityny po amerykańsku

Widok owoców morza na talerzu może już wkrótce należeć do rzadkości. Bowiem naukowcy z Instytutu Harvard Wyss w Bostonie planują rozpocząć produkcję na masową skalę bioplastiku z chitozanu – pochodnej chityny – z kałamarnic, szczątek, krewetek oraz niektórych grzybów. Do swojego projektu zaprosili również międzynarodowych producentów opakowań.

więcej »

Owocne badania. Rola aktywnych substancji z odpadów spożywczych w opakowalnictwie

Na rynku opakowaniowym pojawiają się nowe rozwiązania, które w coraz lepszy sposób chronią zapakowane produkty. Bardzo często kluczem do sukcesu jest to, co dała nam natura. W Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych testowane są obecnie „zielone” technologie,  które mają z jednej strony wydobyć to, co w naturze jest najlepsze, a z drugiej „to” ochronić.

więcej »

Jedzenie pod mikroskopem. Naukowcy w poszukiwaniu innowacyjnych opakowań spożywczych

Zdrowa żywność wymaga równie zdrowych rozwiązań, nie tylko opakowaniowych, dlatego naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu w Szczecinie testują obecnie nową, bezpieczną dla zdrowia konsumentów oraz środowiska technologię. Umożliwia ona aplikację bezpośrednio na żywności „jadalnych” powłok chroniących ją przed zepsuciem.

więcej »

Kosmiczne jedzenie. Kontrola jakości artykułów spożywczych przez NASA

W ramach programu HI-SEAS, realizowanego przez NASA we współpracy z Jean Hunter z Uniwersytetu Cornella i Kim Binstead z Uniwersytetu na Hawajach, sześciu naukowców przez cztery miesiące mieszkało w namiocie na zboczu wulkanu Mauna Loa (na wysokości ok. 2 500 m2). To specyficzne miejsce wybrano ze względu na fakt, że panujące tam warunki idealnie odpowiadają życiu na Marsie.

więcej »

Projektowanie w praktyce. O pierwszych „opakowaniowych” sukcesach studentów z Politechniki Łódzkiej.

Studenci publicznych uczelni nie raz narzekali na brak możliwości połączenia teorii z praktyką.  Do tej grupy z pewnością nie należą młodzi projektanci z Politechniki Łódzkiej, których ostatni projekt serii opakowań wyróżnia się innowacyjnym podejściem w zakresie dostosowania programu kierunku studiów do potrzeb lokalnego biznesu. Grupa studentów z Wydziału Organizacji i Zarządzania zaprojektowała w ramach zajęć ekologiczne doniczki torfowe dla przedsiębiorstwa „Biowin“.

 
więcej »

Opakowanie idzie na studia. UEP otwiera nowy kierunek.

Od października br. rusza pierwsza edycja studiów podyplomowych „Zarządzanie opakowaniem” na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. W programie Uczelnia stara się połączyć wiedzę z zakresu zarządzania marką i trendów w designie z produkcyjnymi i projektowymi aspektami opakowalnictwa.

więcej »

Zdrowie o smaku antoniówki. Liście drzew owocowych cennym źródłem do produkcji soków.

Polscy naukowcy potwierdzili, że znajdujący się w liściach drzew owocowych polifenol mógłby zostać wykorzystany do produkcji soków z jabłek o właściwościach prozdrowotnych.


więcej »

Księga wiedzy odrzuconej. Pierwsza książka niewykorzystanych pomysłów.

Grzebanie w badawczych „śmieciach” z już zrealizowanych projektów, analizowanie transkrypcji i dygresji padających podczas wywiadów indywidualnych oraz grupowych, odczytywanie myśli zapisanych na marginesie notatek czy w rogu zdjęcia. Właśnie powstała pierwsza w Polsce księga wiedzy odrzuconej.

więcej »

Rozmowa z prof. Mirosławą El Fray z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego

styczeń

Nanocząstki, mimo swoich sub-mikroskopijnych rozmiarów, z impetem zdobywają kolejne dziedziny przemysłu. Protezy serca, elektronika, telekomunikacja, farba pokrywająca ściany zamku na Wawelu, samoczyszczące się szyby czy opakowania o ulepszonych właściwościach – nanotechnologia jest już wszędzie, a wciąż ma przed sobą kolosalną i ciągle tajemniczą przyszłość.

więcej »

Komentarz miesiąca

Luksus opakowań - „obfita urodzajność”

Luksus jest nie tylko wszechobecny w życiu, ale również w produkcji opakowań. Latanie samolotem nie jest już luksusem... a tłoczenie folią, efekty metaliczne, druk pigmentami perłowymi itp. nawet najbardziej tanich opakowań masowych i z sektora FMCG jest wszechobecne.

Ankieta

Jak oceniasz nową stronę internetową

5
4
3
2

Ogłoszenia

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty