Kalendarium

11-13.04.2017 · World Food

02-06.05.2017 · Metpack

04-10.05.2017 · Interpack

16-17.05.2017 · PLMA

23-26.05.2017 · Palstpol

Zdrowie o smaku antoniówki. Liście drzew owocowych cennym źródłem do produkcji soków.

Polscy naukowcy wykryli, że wykorzystanie liści drzew owocowych do produkcji soków byłoby tańszym i efektywniejszych źródłem bioaktywnych związków chemicznych, które może mieć znaczenie w zapobieganiu chorobom wywoływanym przez wolne rodniki.

 

Polscy naukowcy potwierdzili, że znajdujący się w liściach drzew owocowych polifenol mógłby zostać wykorzystany do produkcji soków z jabłek o właściwościach prozdrowotnych.

Bogaty w fitochemikalia, właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne może efektywnie poprawiać kondycję Europejczyków. „Mętny sok jabłkowy jest jednym z najpopularniejszych napojów w Europie i ma szansę bardzo pozytywnie wpłynąć na zdrowie populacji” – skomentowała dr Joanna Kolniak-Ostek z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Na poparcie tej tezy przeprowadzone zostały badania na zwierzętach, które wykazały, że spożycie fitochemikaliów z jabłek efektywnie opóźnia proces karcynogenezy (zmian zachodzących w komórce organizmu, prowadzących do powstania nowotworu).

 

Smaczne i zdrowe

W wyniku przeprowadzonych badań odkryto, że wykorzystanie liści drzew owocowych byłoby tańszym i efektywniejszych źródłem bioaktywnych związków chemicznych, które może mieć znaczenie w zapobieganiu chorobom wywoływanym przez wolne rodniki. W mętnym soku jabłkowym z dodatkiem ekstraktu z liści zawartość fitochemikaliów może być większa od 0,5 do 5 procent, co przekłada się na 1665 i 2541 mg/l. Dotychczas problemem był fakt, że od 50 do 90 proc. polifenoli było traconych ze względu na sposób produkcji soków. Odpowiedzią na ten problem ma być wykorzystanie liści jabłek – dotychczas przetestowano gatunek Sampion, bogaty we flawonoidy i polifenole, ale możliwe, że także pozostałe rodzaje tego owocu mogą być źródłem cennych witamin i minerałów. „Do tej pory liście drzew owocowych były wykorzystywane głównie w medycynie ludowej. Ich potencjał jako źródło przeciwutleniaczy nie został dostrzeżony ze względu na brak wiedzy i zastosowań komercyjnych” – dodała dr Kolniak-Ostek. 

 

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Luksus opakowań - „obfita urodzajność”

Luksus jest nie tylko wszechobecny w życiu, ale również w produkcji opakowań. Latanie samolotem nie jest już luksusem... a tłoczenie folią, efekty metaliczne, druk pigmentami perłowymi itp. nawet najbardziej tanich opakowań masowych i z sektora FMCG jest wszechobecne.

Ankieta

Jak oceniasz nową stronę internetową

5
4
3
2

Ogłoszenia

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty