|
Producentem opakowań kompostowalnych użytych w badaniu była firma TIPA.
© Photogenica
|
Wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie firmy TIPA wykazały, że opakowania kompostowalne mogą być równie efektywne jak opakowania z tworzyw sztucznych, a nawet przewyższać je pod względem utrzymania trwałości świeżych produktów. Naukowcy z Agricultural Research Organization (ARO) oraz The Volcani Institute wykorzystali warzywa takie jak ogórki i papryka do zbadania różnic pomiędzy opakowaniami kompostowalnymi a konwencjonalnymi opakowaniami z tworzyw sztucznych. Według nich odpowiednio zaprojektowane kompostowalne rozwiązania opakowaniowe z mikroperforacjami pozwalają na przedłużenie okresu przydatności do spożycia papryki do 21 dni i ogórków do 15 dni w porównaniu do opakowań z tworzyw sztucznych. Oba rodzaje opakowań pozwalały na przechowywanie papryki przez cztery tygodnie, a ogórków przez dwa tygodnie w warunkach chłodni. Dodatkową zaletą opakowania kompostowalnego było zapobieganie skraplania się wody, która sprzyja gniciu warzyw pakowanych w opakowania z tworzyw sztucznych.