Adres strony:  http://www.packaging-polska.pl/pg/pl/content/etykiety/nowe_oznaczenia_etykiet_koniec.html

Nowe oznaczenia etykiet. Koniec z marnowaniem żywności

© Photogenica

Komisja Europejska (KE) chce zmienić stosowane na etykietach opisy terminów przydatności do spożycia. W ten sposób, zdaniem KE, ograniczona zostanie ilość wyrzucanej żywności, która ląduje w koszach na śmieci z powodu błędnej interpretacji dat przez konsumentów.


Z badań przeprowadzonych na zlecenie KE już w 2018 roku prawie 9 mln ton odpadów żywnościowych, które trafiły na wysypiska śmieci w całej Unii Europejskiej była wynikiem niewłaściwego oznaczenia dat przydatności do spożycia i rozumienia tych terminów przez konsumentów. Z danych raportu wynika, że nawet połowa konsumentów w UE nie rozumie różnicy miedzy obecnie stosowanymi na etykietach określeniami "należy spożyć do" a "najlepiej spożyć przed". Dla przynajmniej połowy obie informacje oznaczają to samo i wskazują, że produkt nie jest już dłużej dobry do spożycia. W rzeczywistości natomiast jedynie jedzenie żywność, która przekroczyła datę podaną przy sformułowaniu "należy spożyć do" uznaje się za niebezpieczne. Określenie "najlepiej spożyć przed", czyli data minimalnej trwałości oznacza datę, do której dany produkt zachowuje swoje szczególne właściwości pod warunkiem jego właściwego przechowywania.

KE proponuje wprowadzenie nowych oznaczeń takich jak np. "często po upływie", "najlepsza jakość przed końcem” lub "często dobre dłużej", które będą bardziej precyzyjnie informować konsumenta o tym, czy dany produkt można bezpiecznie konsumować ograniczając tym samym przedwczesnej wyrzucanie żywności. Celem KE jest ograniczenie marnowania żywności przez kraje członkowskie UE o 50 procent do roku 2030.

« poprzedni   |   następny » « wróć

Oferujemy najlepsze i najbardziej ekscytujące gry - Ice Casino