Kalendarium

11-13.04.2017 · World Food

02-06.05.2017 · Metpack

04-10.05.2017 · Interpack

16-17.05.2017 · PLMA

23-26.05.2017 · Palstpol

Problematyczni emigranci. Bezpieczne folie dla produktów spożywczych.

Folia NatureFlex.

U naszych zachodnich sąsiadów rozgorzała właśnie dyskusja na temat kartonów z domieszką makulatury, z których produkuje się opakowania dla produktów spożywczych. Okazało się bowiem, że znajdujące się na ich powierzchni różne, niepożądane chemiczne substancje (m.in. benzofenon, bisfenol A, ftalany oraz oleje mineralne, używane powszechnie w farbach, lakierach UV oraz klejach), migrują do wnętrza, zanieczyszczając przechowywane pożywienie.

 

Jednym z dostępnych rozwiązań jest pakowanie żywności w dodatkowe torebki foliowe wewnątrz kartonów lub laminowanie ich powierzchni, która wówczas działa jak bariera wobec czynników zewnętrznych. Aby zrozumieć jak poważne ryzyko niosą ze sobą wymienione związki chemiczne, przedstawiamy wyniki badań nad różnymi rodzajami kartonów i ich odpornością na migrację olejów mineralnych typu MOSH, POSH i MOAH.

 

Barierowość pod lupą

Mimo zagrożenia jakie oleje mineralne stanowią dla ludzkiego zdrowia, walka z nimi jest nierówna. Znajdują się bowiem prawie w każdym kartonie, ze względu na domieszkę  makulatury, czyli przetworzonego papieru gazetowego, farb, rozpuszczalników, środków klejących, itp. Mimo zastosowania wewnątrz opakowań barierowych wkładek czy torebek foliowych, substancje te migrują do wnętrza opakowania i w efekcie występują również w zapakowanym pożywieniu. Według obliczeń ekspertów z komisji JECFA (wspólnej inicjatywy FAO i WHO), bezpieczna dawka MOSH w produktach spożywczych to 0,6 mg/kg, za to z MOAH konsumenci nie powinni mieć w ogóle styczności. Mimo iż ustalenia te nie zostały poparte żadną ustawą (stan na 2012 r.), producenci opakowań sami testują różnego rodzaju rozwiązania, które eliminują ryzyko zatrucia olejami mineralnymi. Po wykryciu ich obecności w żywności dla dzieci sprzedawanej w Niemczech, badaniami na zawartość tych substancji w kartonach zajął się dr Koni Grob z laboratorium ds. bezpieczeństwa żywności w Zurychu. Przetestował on łącznie 119 próbek suchego jedzenia z niemieckich supermarketów, które były przechowywane głównie w opakowaniach z przetworzonej makulatury, a ich data ważności oscylowała wokół 2-3 miesięcy. W rezultacie odkryto, że bezpieczna dawka MOSH była w nich wielokrotnie przekraczana średnio o 10 mg/kg, a koncentracja MOAH w pożywieniu wynosiła średnio 10 mg/kg (mimo iż ten olej nie powinien występować tam w ogóle). Okazało się także, że produkty zapakowane dodatkowo w woreczki foliowe PE wewnątrz kartonu wykazywały większą zawartość olejów mineralnych, niż te w PET, co sugeruje, że to tworzywo w jakiś sposób blokuje migrację. Zakładając, że data przydatności do spożycia produktów suchych wynosi średnio od roku do trzech lat, to po tym czasie zawartość olejów mineralnych będzie wynosić ok. 31 mg/kg.

 

Zielone światło dla folii

W wyniku badań potwierdzono również, że najdłuższą naturalną barierę przed migracją olejów mineralnych zapewnia celulozowa powłoka folii NatureFlex – dopiero po okresie 6 lat (5,9 miesięcy) wykryto migrację, pod warunkiem utrzymania stałej temperatury 25 ºC (36 dni w 60ºC to 3 lata w 25ºC). Naturalny celofan przypomina wyglądem przezroczysty papier, który w 75 proc. składa się z celulozy, w 7 proc. z wody, a pozostałe 18 proc. to różnego rodzaju substancje chemiczne, które materiał ten wchłonął podczas obróbki. Po odparowaniu wody i chemii, celuloza zamienia się w próchno, które jest biodegradowalne, ale nie kompostowalne. Przewagą celulozowej folii NatureFlex jest zawartość przyjaznych środowisku związków chemicznych, które umożliwiają rozkład w domowych kompostownikach w przeciągu kilku tygodni od wyrzucenia. Dzięki temu materiał rozpoczyna i kończy swoje „życie” jako wytwór natury (pochodzi z regenerowanych włókien wiskozy znajdujących się w celulozie z certyfikowanych lasów). Folie NatureFlex, których producentem jest brytyjska firma Innovia Films, można stosować zarówno do pouchy, torebek foliowych, pojemników typu „bag-in-box” oraz do laminowania wierzchniej powierzchni kartonu, i mimo to nadal utrzymuje swoje biodegradowalne właściwości. Zdaniem producenta, popularne stosowanie farb bez MOSH i POSH nie jest wystarczającym zabezpieczeniem, a zamiana kartonu na czysty surowiec bez makulatury jest zbyt kosztowna. Poza potwierdzoną badaniami odpornością na oleje mineralne, folie Innovia Films charakteryzują się również nieprzepuszczalnością powietrza i wilgoci, szerokim zakresem zgrzewania oraz antystatycznymi właściwościami. Skuteczność tego rozwiązania potwierdzają producenci opakowań, którzy z niego korzystają, m.in. firma Lebensbaum, produkująca od 1979 r. organiczne herbaty, kawy i zioła. „Folie NatureFlex zachowują zarówno unikalny aromat naszych produktów, jak i chronią je przed szkodliwymi czynnikami z zewnątrz. Dzięki wykorzystaniu certyfikowanej przez FSC tektury oraz zagwarantowaniu, że opakowanie ulegnie rozkładowi w domowym kompostowniku, wzmacnia zaufanie konsumentów do naszej marki” – podsumował Dr Achim Mayr, dyrektor zarządzający Lebensbaum.

 

SoLaPack

Z inicjatywy Belgii, Niemiec oraz Polski powołano projekt SoLaPack i wytypowano specjalny zespół instytucji, których zadaniem jest weryfikacja koncepcji, jakoby wprowadzenie warstwy sorpcyjnej pomiędzy opakowaniem celulozowym a produktem spożywczym spowoduje zatrzymanie migracji substancji krytycznych, dzięki czemu będzie zapobiegać zanieczyszczeniu żywności. W Polsce koordynatorem projektu jest Polska Izba Opakowań oraz dwie jednostki badawcze: Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Opakowań oraz Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Zadaniem tych jednostek przez następne 12 miesięcy (projekt rozpoczął się 01.05.2012 r., a zakończy się 30.04.2014 r.) będzie opracowanie metod dodatku materiałów sorpcyjnych do kompozycji powłokowych przeznaczonych do modyfikacji celulozowych materiałów opakowaniowych w celu selektywnego wiązania szkodliwych substancji. W ramach projektu zostanie przebadana możliwość zastosowania w powłokach opakowań z domieszką makulatury m.in. zeolitów, cyklodekstryn oraz nośników w postaci zmodyfikowanych ziaren skrobiowych, glino-krzemianów, wodorotlenku glinu. W najbliższym czasie zostanie opublikowany raport okresowy z działalności ww.

 

box /słowniczek

MOSH – mineralne oleje składające się z węglowodorów nasyconych (z j. ang. Mineral Oil Saturated Hydrocarbons). Po spożyciu gromadzą się w wielu organach wewnętrznych i może prowadzić do uszkodzenia wątroby, zastawki serca oraz węzłów limfatycznych.

POSH – poliolefiny składające się z węglowodorów nasyconych (z j. ang. Polyolefin Oligomeric Saturated Hydrocarbons).

MOAH – mineralne oleje składające się z aromatycznych węglowodorów (z j. ang. Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). Spożycie podwyższa ryzyko zachorowania na raka. 

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Luksus opakowań - „obfita urodzajność”

Luksus jest nie tylko wszechobecny w życiu, ale również w produkcji opakowań. Latanie samolotem nie jest już luksusem... a tłoczenie folią, efekty metaliczne, druk pigmentami perłowymi itp. nawet najbardziej tanich opakowań masowych i z sektora FMCG jest wszechobecne.

Ankieta

Jak oceniasz nową stronę internetową

5
4
3
2

Ogłoszenia

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty