Walka o żywność. O czym dyskutowano podczas konferencji „Dobra żywność – tradycja, jakość, perspektywy”

W Pałacu PAN w Jabłonnie zebrali się przedstawiciele branży spożywczej gotowi do dyskusji na temat trendów i zagrożeń.
10 października w Pałacu PAN w Jabłonnie odbyła się konferencja pt. „Dobra żywność – tradycja, jakość, perspektywy”. Firmę Jars do jej zorganizowania zainspirowały problemy związane z podrabianiem żywności. Wśród tematów spotkania poruszono także kwestię odpowiedzialności producentów i dystrybutorów za oferowane konsumentom artykuły spożywcze oraz najnowsze trendy w branży – m.in. ekorolnictwo. W gorącej dyskusji między przedstawicielami producentów żywności, nauki oraz administracji państwowej można było usłyszeć – co „gryzie” branżę spożywczą.

 

Trzy panele dyskusyjne dotyczyły miejsca tradycji we współczesnym przemyśle, zapewniania bezpieczeństwa i jakości żywności, produkcji żywności ekologicznej oraz roli państwa we wspieraniu rozwoju przemysłu spożywczego. Jednym z prelegentów był Andrzej Barański, właściciel i administrator Herbewo International S.A., który zwracał uwagę na fakt, że firmy rodzinne były i są gwarantem solidności oraz jakości artykułów spożywczych. Z kolei Marek Jakubiak, właściciel grupy browarów regionalnych Ciechan, Lwówek Śląski i Bojanowo, z pasją opowiadał o swojej drodze do sukcesu i o problemach stwarzanych przez urzędników państwowych, które towarzyszyły jego walce z dominacją koncernów i promowaniu polskich marek regionalnych. W swoim wystąpieniu wskazał, jako jeden ze sposób walki z nieuczciwymi praktykami dużych producentów, firmy rodzinne, które nie boją się sygnować swoim nazwiskiem własnych wyrobów.

 

Trendy żywieniowe

W podobnym tonie wypowiadał się dr Jacek Szklarek, przedstawiciel Slow Food Polska, który przybliżył ruch slow food jako przeciwstawienie się globalizacji produkcji żywności i dominacji koncernów spożywczych. Produkty lokalne o swojskim smaku, małe wytwórnie żywności produkowanej w naturalny sposób, skrócona droga produktu do konsumenta, to jedne z wielu aspektów produkcji zdrowych i bezpiecznych artykułów spożywczych. Zagadnienia te uzupełniła prof. Dorota Witrowa-Rajchert, dziekan wydziału nauk o żywności SGGW, która w swoim wystąpieniu o suszonej żywności przybliżyła uczestnikom jej olbrzymie znaczenie w produkcji i stosowaniu w codziennej diecie. Z kolei prelekcja prof. Krzysztofa Krygiera z SGGW uświadomiła, że hasła typu „zdrowa”, „naturalna” i „ekologiczna”, to tylko chwyty marketingowe. Tymczasem produkty te charakteryzują się podobnym smakiem i wartością odżywczą co żywność produkowana metodą konwencjonalną. W dyskusji głos zabrali również: dr Barbara Kowalkowska z Fundacji im. St. Karłowskiego w Juchowie i prof. Franciszek Adamicki, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Zwolennicy rolnictwa ekologicznego walczyli na argumenty z Marcinem Rotkiewiczem, dziennikarzem tygodnika „Polityka”, który w artykule „EKOściema” porównywał ich z wyznawcami sekty. Dyskusja była o tyle ciekawa, że prof. Adamicki potwierdził wcześniejsze słowa prof. Krygiera, że wyniki badań żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi, statystycznie rzecz biorąc, nie różnią się od siebie.

 

Nie przeszkadzać

W kwestii bezpieczeństwa żywności Dominika Zabłocka z DQS Polska przedstawiła korzyści płynące z certyfikacji systemów zarządzania jakością, jako podstawy skutecznego funkcjonowania tych systemów w zakładzie. Z drugiej strony Ryszard Klimczuk, prezes JARS Sp. z o.o., zwrócił uwagę, że nadmiernie rozbudowana dokumentacja tych systemów powoduje, że stają się one nieprzyjazne dla pracowników zakładów, co skutkuje ich lekceważeniem i obniżeniem odpowiedzialności za swoje działania. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku nieprzemyślanych uwag i decyzji pracowników inspekcji, nadzorujących procesy produkcji i dystrybucji żywności. Większość zakładów dla „świętego spokoju” przyjmuje tego typu zachowania co powoduje, że w dokumentach wszystko się zgadza, w rzeczywistości jednak tak nie jest. Państwo nie jest w stanie i nie musi wszystkiego kontrolować. Wystarczy, że jego urzędnicy nie będą przeszkadzali w codziennych procesach produkcyjnych, skupią się natomiast na weryfikacji skuteczności ich działania. Kluczem do tego jest odpowiedzialność i umiejętność podejścia procesowego do zagadnień bezpieczeństwa żywności. W dalszej części tego panelu dr Andrzej Herman z Polskiej Akademii Nauk opowiedział historię fałszowania artykułów spożywczych oraz przedstawił współczesne metody jej wykrywania, w tym zalety rozwiązania Real-Time PCR.

Z kolei Joanna Kalisz z Alchem Grupa przedstawiła uczestnikom konferencji, w jaki sposób utrzymuje się pewność wyników badań oraz jakie z tego płyną korzyści dla producentów.

Wysoka frekwencja oraz zaangażowanie uczestników przekonało organizatora do przygotowania kolejnej edycji konferencji.

 

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Fascynacja składanym cudełkiem-pudełkiem...

O znaczeniu opakowania w fazie zakupu można pisać bez końca. O ważności opakowań, ich wpływie na potencjalnego nabywcę oraz roli marketingowej napisano już wiele książek.

Reklama

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty