Ekologia w formie kubeczków

Trzy rodzaje snacków Fazer Aito (każdy o innym smaku) są również dostępne w litrowych opakowaniach wykonanych z kartonu Stora Enso dla produktów ciekłych.

Producent owsianych przekąsek Fazer wprowadził nowe wersje swoich produktów Fazer Aito i Fazer Yosa w ekologicznych opakowaniach od Stora Enso. Owocem współpracy są także kartonowe wielopaki, które pozwoliły zastąpić odpowiedniki z tworzyw sztucznych.

Opakowania przekąsek bazujące na kartonie Cupforma Natura ze specjalną powłoką barierową pozwoliły firmie na zredukowanie ilości używanych tworzyw sztucznych o ponad 50 procent. Oprócz tego rozwiązanie pozwoliło na zmniejszenie generowanego śladu węglowego, zarówno podczas produkcji, użytkowania, jak i utylizacji. Nowe opakowania są przede wszystkim łatwiejsze w recyklingu. Wystarczy wyrzucić kubek do pojemnika na odpady papierowe, natomiast aluminiowe wieczko należy umieścić w pojemniku dla odpadów metalowych.

Odpowiedzialność społeczna jest nieodłączną częścią serii produktowej Aito od chwili pojawienia się jej na rynku. Przekąski Fazer Aito i Fazer Yosa wytwarzane są przy zastosowaniu biopaliwa gazowego zakładach w Finlandii. Wprowadzenie kartonowych opakowań to kolejny krok zgodny z polityką zrównoważonego rozwoju. Jej celem jest redukcja emisji dwutlenku węgla oraz zastąpienie tworzyw sztucznych odnawialnymi i odzyskiwanymi wariantami do 2030 roku.

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Lockdown…

 

Pisząc editorial do ostatniego wydania PACKAGING POLSKA, świat był „normalny” as usual. Wszyscy przygotowywali się do targów LogiMat w Stuttgarcie, Packaging Innovations w Warszawie czy interpack i drupa w Düsseldorfie. Kilka dni później nastąpiły reakcje na restrykcje rządów wielu państw w Europie. LogiMat odwołany, interpack przełożony, drupa przełożona, a niezliczone wydarzenia musiały podporządkować się oficjalnym zakazom.

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty