Recykling po fast foodzie

Projekt Eco Fit Lid, w pełni nadająca się do recyklingu oraz na kompost alternatywa dla pokrywek z tworzyw sztycznych, otrzymała nagrodę Save the Planet podczas wydarzenia European Carton Excellence Awards 2020.

Europejski związek producentów opakowań kartonowych oraz tekturowych Pro Carton przeprowadził nowe badanie, według którego przeciętny Polak wyrzuca 64 puszki po napojach, 47 pudełek po pizzy oraz 48 opakowań po burgerach i frytkach każdego roku. Z kolei 22 procent badanychprzyznaje, że nie wie, co zrobić z zużytymi opakowaniami, i które z nich nadają się do recyklingu.

Prawie połowa (44 procent) dorosłych Polaków stwierdziła, że opakowania po daniach na wynos są zbyt zabrudzone, aby je czyścić, a co czwarty (24 procent) nie spłukuje ich ani nie wyrzuca do odpowiedniego kosza do segregacji odpadów. Z 805 przebadanych dorosłych osób 14 procent przyznało, że najbardziej nie lubi recyklingować opakowań po daniach typu fast food, a 42 procent zadeklarowało, że recyklinguje wszystko, co się do tego nadaje.

Raport wykazał również, że 21 procent dorosłych Polaków bardzo rzadko recyklinguje opakowania po daniach na wynos, a każda osoba wyrzuca co roku średnio 264 opakowania, pudełka i kartony. 51 procent Polaków uważa, że restauracje fast food powinny używać opakowań nadających się do recyklingu, nie wyrazili oni obawy o podwyżkę cen.

 „Z powodu lockdownu w 2020 roku sprzedaż dań na wynos wzrosła, wyniki tej ankiety powinny więc dać do myślenia markom, którym zależy na zmniejszeniu swojego wpływu na środowisko poprzez wybór odpowiednich opakowań. Większość dorosłych Polaków (93 procent) jest zdania, że opakowania dań na wynos powinny być bardziej przyjazne dla środowiska. Coraz więcej opakowań jest produkowanych z tektury, na przykład rożki na frytki, tacki na burgery czy miski na makaron, więc coraz więcej z nich może i powinno być recyklingowane” - podkreśla Tony Hitchin, główny menedżer Pro Carton.

Według ankiety stolicą nie tylko Polski, ale również jedzenia na wynos jest Warszawa. Przeciętny dorosły mieszkaniec tego miasta zjada średnio 85 dań na wynos rocznie, co daje 5178 dań w całym dorosłym życiu.

następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Luksus myślenia, mówienia i tworzenia...

 

Czy myślenie jest luksusem? Czy myślenie, par excellence, ma cokolwiek wspólnego z naszym codziennym życiem? Biorąc pod uwagę fakt, że według badań większość osób w ogóle nie myśli, to fakt, że ktoś myśli, zasługuje już na pochwałę. Natomiast jeśli ktoś głupio myśli to lepiej aby odpoczął.

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty