2 miliardy strat w oliwie

Przyczyną ogromnych strat były przede wszystkim zamknięte bary i restauracje, a także blokada granic, która całkowicie zablokowała ruch turystyczny.

Producenci oliwy we Włoszech z powodu pandemii koronawirusa i związanych z nią restrykcji ponieśli straty w wysokości 2 miliardów euro, jak poinformował tamtejszy związek rolników Coldiretti. Przyczyną takiego spadku były przede wszystkim zamknięte bary i restauracje, które nie dokonywały zamówień, a także blokada granic, która całkowicie zablokowała ruch turystyczny. Podczas kryzysu epidemicznego miały również miejsce problemy z eksportem. W rezultacie około 400 tysięcy firm i gospodarstw rolnych odnotowało katastrofalne straty, które dodatkowo pogorszył spadek cen, jakie płaci się włoskim producentom oliwy i który wynosi 44 procent. Ceny te są najniższe od sześciu lat. Według Coldiretii, przyczyną tego jest nadmiar zapasów na rynku światowym przede wszystkim hiszpańskiej oliwy, często sprzedawanej jako włoska, a także brak przejrzystych informacji na temat pochodzenia towaru na etykietach. W tym celu prezes organizacji producentów zaapelował o wsparcie w formie inwestycji państwowych i prywatnych, dla ożywienia eksportu symbolicznego składnika diety śródziemnomorskiej, jaki stanowi oliwa.

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Jak ugasić pragnienie…?

… a szczególnie pragnienie by na przykład zjeść całe niebo lub wypić wszystkie gwiazdy na niebie...?

 

Pragnienie sprawia, że wysychamy od środka, w dosłownym jak i w przenośnym tego słowa znaczeniu. Sam fakt, że masz jakieś marzenia lub pragnienia oznacza, że masz też odpowiednie zdolności do ich zrealizowania. Tak długo kiedy pragnienie jest o dobrej intencji i wiemy, czego pragniemy, nasze dążenia nabierają siły...

Reklama

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty