2 miliardy strat w oliwie

Przyczyną ogromnych strat były przede wszystkim zamknięte bary i restauracje, a także blokada granic, która całkowicie zablokowała ruch turystyczny.

Producenci oliwy we Włoszech z powodu pandemii koronawirusa i związanych z nią restrykcji ponieśli straty w wysokości 2 miliardów euro, jak poinformował tamtejszy związek rolników Coldiretti. Przyczyną takiego spadku były przede wszystkim zamknięte bary i restauracje, które nie dokonywały zamówień, a także blokada granic, która całkowicie zablokowała ruch turystyczny. Podczas kryzysu epidemicznego miały również miejsce problemy z eksportem. W rezultacie około 400 tysięcy firm i gospodarstw rolnych odnotowało katastrofalne straty, które dodatkowo pogorszył spadek cen, jakie płaci się włoskim producentom oliwy i który wynosi 44 procent. Ceny te są najniższe od sześciu lat. Według Coldiretii, przyczyną tego jest nadmiar zapasów na rynku światowym przede wszystkim hiszpańskiej oliwy, często sprzedawanej jako włoska, a także brak przejrzystych informacji na temat pochodzenia towaru na etykietach. W tym celu prezes organizacji producentów zaapelował o wsparcie w formie inwestycji państwowych i prywatnych, dla ożywienia eksportu symbolicznego składnika diety śródziemnomorskiej, jaki stanowi oliwa.

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Opakowania na „godzinę zero”

Przeprowadzka jest zabawna tylko w wieku 18 lat, kiedy masz torbę podróżną i plecak, ale nie w wieku średnim, kiedy masz 4 kartony z samymi patelniami, 250 par butów i osobną walizkę na kosmetyki.

Kiedy po 25 latach, w głowie tli się wizja przeprowadzki zawartości całego domu, rosną nadzieje na jej bezproblemowy przebieg. Zaplanowanie wszystkiego oraz spakowanie rzeczy na czas, a także pogodzenie jej z życiem codziennym, pracą oraz zaplanowanymi 7 miesięcy temu spotkaniami, to idealny plan. Nie ma nic gorszego niż to, że....

 

Reklama

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty