Zapomnij o wszystkim i zanurz się w świecie rozrywki online - Ice Casino

Kalendarium

19-21.03.2024 · Logimat, Stuttgart

23-25.04.2024 · Warsaw Pack, Nadarzyn

21-24.05.2024 · Plastpol, Kielce

28.05-07.06.2024 · drupa, Düsseldorf

19-20.06.2024 · PCI Days, Warszawa

WorldFood Poland. Branżowe spotkania

© World Food Poland

W dniach 18-20 kwietnia 2023 roku w Centrum Wystawienniczym EXPO XXI Warszawa odbyły się WorldFood Poland - Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów. Była to dziewiąta edycja wydarzenia, która przyciągnęła zarówno polskich jak i zagranicznych wystawców i zwiedzających. Dzięki bogatemu programowi wydarzeń towarzyszących, które odbywały się każdego dnia wszyscy uczestnicy mieli szansę dogłębnej analizy aktualnych trendów rynkowych dla branży żywności i napojów.

Targi WorldFood Poland umożliwiły spotkanie i współpracę osób związanych z branżą spożywczą, handlem hurtowym i detalicznym oraz sektorem HoReCa. Dla wszystkich uczestników wydarzenie było dobrą okazją do integracji i dyskusji o kondycji i aktualnej sytuacji sektora spożywczego. Targi zaoferowały możliwość spotkania polskiego sektora rolno-spożywczego z międzynarodowymi partnerami oraz nawiązania nowych relacji biznesowych. W sumie na targach zaprezentowało się 289 wystawców z 32 krajów.

Złoty Medal
Konkurs o Złoty Medal jest nieodłącznym elementem towarzyszącym targom WorldFood Poland, który ma na celu wyłonienie i promocję najlepszych produktów prezentowanych przez wystawców. W Strefie Degustacji Jury konkursu o Złoty Medal, złożone z przedstawicieli sieci handlowych i sektora HoReCa, stowarzyszeń i organizacji branżowych oraz eksperci żywieniowi, przetestowało ponad 130 produktów spożywczych oraz suplementów diety.

Program konferencyjny
Harmonogram merytoryczny drugiego dnia targów przyciągnął uwagę dużej części odwiedzających i wystawców. Prezentowane tematy skupiały się na kluczowych trendach w branży spożywczej, takich jak transformacja systemu żywnościowego w Polsce, rynku alternatywnych źródeł białka oraz perspektywach rozwoju tego rynku. Dużą popularnością cieszył się temat mięsa komórkowego – jego produkcji, wyglądu, statusu w Unii Europejskiej i na świecie, a także największych barier w masowej produkcji. Z kolei, w ramach konferencji Spring Agenda prelegenci skupili się na tematyce suplementów diety, omawiając m. in. regulacje prawne, reklamę, ochronę patentową oraz budowanie przewag konkurencyjnych. Nie zabrakło również kwestii związanych z dobrostanem pracowników i wypaleniem zawodowym.

Program merytoryczny
W ostatnim dniu targów, program merytoryczny skupił się na zagadnieniach związanych z eksportem, które obejmowały tematy takie jak rozwój biznesu na rynkach zagranicznych, podatki od sprzedaży międzynarodowej oraz szybkie płatności. Omawiano również zabezpieczenia ryzyka kursowego, cash management, produkty finansujące działalność handlową oraz e-commerce. Na drugiej scenie tematyka skupiała się na zagadnieniach związanych z łańcuchem dostaw. Poruszono kwestię ograniczenia marnowania żywności poprzez wprowadzenie rozwiązań w łańcuchu dostaw oraz nowych technologii w logistyce, które umożliwią zmniejszenie ilości odpadów. Omówiono również działanie systemu elektroenergetycznego oraz bezpieczną instalację fotowoltaiczną dla chłodni, a także usprawnienia procesu zarządzania placem, które wpłyną na wydajność firmy i jej wpływ na środowisko naturalne.

« poprzedni   |   następny » « wróć

Oferujemy najlepsze i najbardziej ekscytujące gry - Ice Casino

Komentarz miesiąca

Świat opakowań w Düsseldorfie...

Po ośmioletniej przerwie w organizacji drupy, już za kilka dni w Düsseldorfie odbędą się długo wyczekiwane targi. Ostatnie targi poligraficzne i papiernicze drupa (Messe für Druck und Papier) w 2016 roku bardzo intensywnie rozwinęły się w kierunku opakowań. W efekcie wszystkie opakowania trzeba wydrukować. Tendencja ta w tym roku jest kontynuowana, ponieważ branża poligraficzna i opakowaniowa uległa ogromnym zmianom. „Zwykły” druk...

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty