Kalendarium

21-24.11.2022 · All4Pack, Paryż

14-16.03.2023 · InPrint, CCE International, ICE Europe , Monachium

18-20.04.2023 · Warsaw Pack, Nadarzyn

25-27.04.2023 · Logimat, Stuttgart

04-10.05.2023 · interpack, Düsseldorf

Naważyć z precyzją

Spółka Gastro Star, szwajcarski producent warzyw, pakuje porcje świeżych, gotowych do spożycia produktów w opakowania stałowagowe. Czasami wielkość wkładu jest bardzo niewielka, ale mimo to straty nadważeniowe są zminimalizowane. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu nowej linii pakującej zaprojektowanej przez spółkę Ishida Europe i jej szwajcarskiego dystrybutora, firmę Itech. Rozwiązanie dostarcza dokładność operacyjną i wysoką dostępność pomimo częstych cykli przezbrojeń. Skutkuje to obniżeniem kosztów operacyjnych oraz pozwala oczekiwać szybkiego zwrotu inwestycji.

 

Zgodnie z nowym wymogiem stawianym przez detalistów, wszystkie produkty świeże muszą być oferowane w opakowaniach stałowagowych. Wcześniej, na dwóch liniach produkcyjnych praktykowano naważenie ręczne, niestety ta metoda nie spełniała nowego wymogu. Stąd też przedsiębiorstwo Gastro Star stanęło przed koniecznością wdrożenia całkowicie nowego rozwiązania w zakresie pakowania. Firma potrzebowała w pełni zautomatyzowanego oraz niegenerującego nadmiernych strat nadważeniowych systemu.

 

Elastyczne rozwiązanie

Opakowanie stałowagowe stanowi szczególne wyzwanie, ponieważ niewielka liczba elementów wkładu utrudnia przeliczenie odpowiedniej kombinacji przez naważarkę wielogłowicową. Nowa linia pakująca od firm Ishida i Utech zapewnia wyjątkowo elastyczne rozwiązanie oparte na 14-głowicowej naważarce serii CCW-RV z trzema różnymi punktami zasilania produktem. Urządzenie może być przemieszczane na swojej suwnicy w trzy różne pozycje. Pozwoli to na napełnianie drugiej stacji pakującej, która jeszcze znajduje się na etapie planowania. Trzecie, centralne położenie pomiędzy tymi dwoma liniami, umożliwia wygodne czyszczenie naważarki.                      

System podawania można bez problemu dostosować do różnych pozycji, dzięki czemu przezbrojenia produktowe w Gastro Star są szybkie. To duża zaleta, biorąc pod uwagę szeroką gamę produktów i stosowanych formatów opakowań. Zróżnicowane nachylenie stołów dyspersyjnych, zastosowane dla produktów lepkich i toczących się, pozwala zapewnić skuteczną dystrybucję produktu w górnej części naważarki. Stamtąd rynny wibracyjne przenoszą produkt do zasobników wstępnych. Te z kolei zasilają drugi pierścień zasobników naważających uzbrojonych w głowice wagowe Ishida. Układ mikroprocesora w ułamku sekundy przelicza kombinację wartości z zasobników naważających po czym wybiera wartość najbardziej zbliżoną do wagi docelowej. Następnie, usytuowany pod maszyną Ishida system dystrybucyjny przekazuje precyzyjnie odważone porcje produktu bezpośrednio do termoformowanych opakowań.

 

Zgodnie z nowym wymogiem stawianym przez detalistów, wszystkie produkty świeże muszą być oferowane w opakowaniach stałowagowych.

 

 

Do wielu zastosowań

Ruchomy system napełniania jest specjalnie przystosowany do różnych zastosowań, w tym do pracy ze zsypem przenoszącym z serwonapędem o dowolnie programowanych pozycjach wyładunku, zasypując koryta zsypów napełniających. W zależności od formatu opakowania, zsypy te występują w różnych zestawach – jednorazowo można napełnić do ośmiu opakowań  w termoformiarce.

Naważarka Ishida serii RV została zaprojektowana specjalnie do trudnych warunków pracy, takich jak wilgotne środowisko produkcyjne występujące w firmie Gastro Star. System posiada certyfikowany stopień ochronności klasy IP69K. Konstrukcja sprzyja utrzymaniu jej w czystości i została zaprojektowana zgodnie z normami EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group), która pozwala płynom na łatwe spływanie i zapobieganie zaleganiu pozostałości produktu. Specjalnie zaprojektowane profile zasobników chronią  przed gromadzeniem się pozostałości produktu, podczas gdy części kontaktowe są wykonane ze stali nierdzewnej obojętnej nawet dla kwasu owocowego. Zasobniki i koryta rynien w celu mycia można łatwo demontować bez użycia narzędzi.

 

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Opakowania na „godzinę zero”

Przeprowadzka jest zabawna tylko w wieku 18 lat, kiedy masz torbę podróżną i plecak, ale nie w wieku średnim, kiedy masz 4 kartony z samymi patelniami, 250 par butów i osobną walizkę na kosmetyki.

Kiedy po 25 latach, w głowie tli się wizja przeprowadzki zawartości całego domu, rosną nadzieje na jej bezproblemowy przebieg. Zaplanowanie wszystkiego oraz spakowanie rzeczy na czas, a także pogodzenie jej z życiem codziennym, pracą oraz zaplanowanymi 7 miesięcy temu spotkaniami, to idealny plan. Nie ma nic gorszego niż to, że....

 

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty