Kalendarium

21-24.11.2022 · All4Pack, Paryż

14-16.03.2023 · InPrint, CCE International, ICE Europe , Monachium

18-20.04.2023 · Warsaw Pack, Nadarzyn

25-27.04.2023 · Logimat, Stuttgart

04-10.05.2023 · interpack, Düsseldorf

Dłuższa świeżość warzyw

Producentem opakowań kompostowalnych użytych w badaniu była firma TIPA.

© Photogenica

Wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie firmy TIPA wykazały, że opakowania kompostowalne mogą być równie efektywne jak opakowania z tworzyw sztucznych, a nawet przewyższać je pod względem utrzymania trwałości świeżych produktów. Naukowcy z Agricultural Research Organization (ARO) oraz The Volcani Institute wykorzystali warzywa takie jak ogórki i papryka do zbadania różnic pomiędzy opakowaniami kompostowalnymi a konwencjonalnymi opakowaniami z tworzyw sztucznych. Według nich odpowiednio zaprojektowane kompostowalne rozwiązania opakowaniowe z mikroperforacjami pozwalają na przedłużenie okresu przydatności do spożycia papryki do 21 dni i ogórków do 15 dni w porównaniu do opakowań z tworzyw sztucznych. Oba rodzaje opakowań pozwalały na przechowywanie papryki przez cztery tygodnie, a ogórków przez dwa tygodnie w warunkach chłodni. Dodatkową zaletą opakowania kompostowalnego było zapobieganie skraplania się wody, która sprzyja gniciu warzyw pakowanych w opakowania z tworzyw sztucznych.

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Opakowania na „godzinę zero”

Przeprowadzka jest zabawna tylko w wieku 18 lat, kiedy masz torbę podróżną i plecak, ale nie w wieku średnim, kiedy masz 4 kartony z samymi patelniami, 250 par butów i osobną walizkę na kosmetyki.

Kiedy po 25 latach, w głowie tli się wizja przeprowadzki zawartości całego domu, rosną nadzieje na jej bezproblemowy przebieg. Zaplanowanie wszystkiego oraz spakowanie rzeczy na czas, a także pogodzenie jej z życiem codziennym, pracą oraz zaplanowanymi 7 miesięcy temu spotkaniami, to idealny plan. Nie ma nic gorszego niż to, że....

 

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty