Kalendarium

31.05-02.06.2022 · Logimat, Stuttgart

31.05.2022 · Packaging [R]evolution, Warszawa

31.05-01.06.2022 · Packaging Innovations, Warszawa

22-23.06.2022 · PCI Days, Warszawa

27-29.09.2022 · FachPack, Nürnberg

Dłuższa świeżość warzyw

Producentem opakowań kompostowalnych użytych w badaniu była firma TIPA.

© Photogenica

Wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie firmy TIPA wykazały, że opakowania kompostowalne mogą być równie efektywne jak opakowania z tworzyw sztucznych, a nawet przewyższać je pod względem utrzymania trwałości świeżych produktów. Naukowcy z Agricultural Research Organization (ARO) oraz The Volcani Institute wykorzystali warzywa takie jak ogórki i papryka do zbadania różnic pomiędzy opakowaniami kompostowalnymi a konwencjonalnymi opakowaniami z tworzyw sztucznych. Według nich odpowiednio zaprojektowane kompostowalne rozwiązania opakowaniowe z mikroperforacjami pozwalają na przedłużenie okresu przydatności do spożycia papryki do 21 dni i ogórków do 15 dni w porównaniu do opakowań z tworzyw sztucznych. Oba rodzaje opakowań pozwalały na przechowywanie papryki przez cztery tygodnie, a ogórków przez dwa tygodnie w warunkach chłodni. Dodatkową zaletą opakowania kompostowalnego było zapobieganie skraplania się wody, która sprzyja gniciu warzyw pakowanych w opakowania z tworzyw sztucznych.

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Wartość produktu a opakowanie

 

Często idzie w parze, iż wartość produktu wyraża się w jego opakowaniu. Ale czasami opakowanie staje się również przesadnym twierdzeniem o wartości, którego produkt nie może faktycznie spełnić. Oznacza to, że szczególnie drogie produkty próbują powiedzieć coś o swojej wartości poprzez swoje opakowanie a także cenę. Ponadto w naszym świecie jest wiele rzeczy, których nie dostrzegamy. Dlatego produkty posługują się różnymi znakami, po których możemy rozpoznać, że mamy do czynienia z rzeczami wartościowymi.

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty